Rinkan valintaopas


Ulkoilu, Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 4.9.2020

Hyvä rinkka istuu hyvin käyttäjän selkään sekä vastaa ominaisuuksiltaan sille suunniteltua käyttötarkoitusta. Rinkkoja on monenlaisia moninaisine säätöominaisuuksineen ja hyvä niin: rinkan kuluttajia on moneen junaan ja nämä junailijat tekevät vapaa-ajallaan mitä erilaisempia retkiä.

Anatominen rinkka

Anatominen rinkkamalli rakentuu yleesä kahden muokattavan jäykisteenä toimivan alumiiniliuskan ympärille integroidusta kantojärjestelmästä, jossa reppuosa ja kantojärjestelmä ovat yhdistetty. Anatomiset rinkat ovat yleisimmin käytössä olevia rinkkoja. Anatomiset rinkat ovat myös matkailukäytössä usein käytännöllisempiä kuin putkirunkoiset. Anatominen rinkka myös myötäilee liikkeitä paremmin kuin putkirinkka.

Anatomisissakin rinkoissa on eroja: koon lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota rinkan tarjoamiin säätömahdollisuuksiin ja kantolaitteen painoon. Painavin ei välttämättä ole huonoin, jos sen kanto- ja säätöominaisuudet ovat vertaansa vailla kuten ei myöskään kevyt ole välttämättä rimpula, jos se on valmistettu teknisesti korkealuokkaisista materiaaleista ja uudenaiakaisilla materiaaleilla saadaan aikaan poikkeuksellisen istuvia muotoiluratkaisuja.

Anatomisten rinkkojemme kärkikastissa seikkailee tätä postausta kirjoitellessa Savotan Jääkäri, Fjällrävenin Kajka ja Ospreyn Ariel/Aether. Näissä rinkoissa korostuu ylläolevat erot ja valintakriteerit ovatkin pohjautuneet käyttötarkoituksiin ja -tarpeisiin: Vaikka esim. Kajka on painavampi kuin Ariel/Aether, on se vakaa työjuhta pitkillä matkoilla, vaativassa maastossa painavien kantamusten kanssa. Aetherissa on taas panostettu mukavuiteen ja funktionaalisuuteen ja vaikka sekin passaa pidemmille reissuille, on se ainakin allekirjoittaneen valinta nopeille viikonlopun mittaisille metsähöntsäreissuille.

Suosituimmat anatomiset rinkkamme asiakkaidemme valitsemina:

Putkirinkka

Putkirinkoissa rinkan rungon muodostaa metallinen tai komposiittimuovinen kehikko, johon on kiinnitetty kantojärjestelmä ja reppuosa. Kehikko on reppuosan ulkopuolella. Putkirinkka toimii jäykkyytensä ansiosta erinomaisesti painavien lastien kuljettamiseen. Pidemmille reissulle putkirinkat sopivat hyvin, sillä makuualustan, teltan ja makuupussin voi kiinnittää ulkopuolelle helpommin kuin anatomisissa rinkoissa. Kahdesta putkirinkasta saa hätätapauksessa mallista riippumatta improvisoitua kelvolliset hätäpaarit.

Suosituimmat putkirinkkamme asiakkaidemme valitsemina:

Matkailurinkka

Matkailurinkoissa kantolaitteen saa usein jemmattua rinkan sisään, jolloin kantolaitteen hihnat eivät jää jumiin lentokenttien liukuhihnoilla. Rinkan sisältöön on usein helpompi päästä käsiksi, sillä matkailurinkat eivät välttämättä aukea ylhäältä kuten tavalliset rinkat, vaan matkalaukun tavoin edestä.

Isompaan matkailurinkkaan voi olla kiinnitetty myös pikkureppu, jonka saa irti esimerkiksi päiväretkillä erikseen käytettäväksi. Matkailurinkat soveltuvat huonosti puhtaasti vaelluskäyttöön. Kantolaitteet ovat usein yksinkertaisemmat eikä säätöjä tai kiinnitysmahdollisuuksia löydy niin hyvin.

Rinkan säätäminen

Rinkan kantojärjestelmään kuuluu lantiovyö, viilekkeet eli olkahihnat ja tasapainohihnat. Näitä osia säätämällä rinkan saa säädettyä omaan selkään istuvaksi. Kun rinkka on säädetty oikein, se ei rasita hartioita, vaan suurin osa kuormasta lepää lantion varassa. Rinkka säädetään myös kiinni selkää, jotta rinkan paino ei vedä taaksepäin. Taaksepäin vetäminen kipeyttää hartiat, lapojen välisen alueen ja niskan.

Anatomisen rinkan säätäminen selkään istuvaksi:
1. Löysää hieman kantojärjestelmää eli lantiovyötä, viilekkeitä ja tasapainohihnoja.
2. Nosta rinkka selkään ja kiinnitä lantiovyö kumarassa asennossa.
3. Tarkista että lonkkaluut eli suoliluun kärjet osuvat lantiovyön puolivälin kohdalle. Säädä sen jälkeen lantiovyö kireälle.
4. Säädä viilekkeet kireälle. Viilekkeet ovat liian kireällä, jos ne puristavat.
5. Kiinnitä viilekkeiden välissä rinnuksen kohdalla oleva rintahihna kiinni.
6. Kiristä hitaasti tasapainohihnoja. Kiristä niitä niin kauan, kun rinkka asettuu tasapainoon eli rinkka ei saa vetää taaksepäin.
7. Kiristä rinkan alapussin ja lantiovyön yhdistävä hihna sopivan tiukalle.

Jos on millään mahdollista, niin kannattaa rinkkaa tulla sovittamaan livenä esim myymäläämme ja saamaan palautetta rinkan istuvuudesta ja saamaan vinkkejä säätöihin. Samalla saa varmistuksen, että malli /koko, jonka on valinnut todella sopii kantajalleen.


Valikoimamme suosituimmat rinkat:


Savotta instruction: lantiovyöllisten reppujen kantaminen


Ultralight Vs Traditional Packs - What's the Best for you?

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Hyvät VIBAet – Portugalissa käsityönä valmistetut suomalaiset kengät

Perheyritys VIBAe sai alkunsa Lapin vaellusreissulla, kun suomalaiset Minna ja Kalle sekä kalifornialaiset Tammy ja Ludo päättivät yhdistää vuosikymmenten osaamisensa kenkäalalta. Ensimmäiset VIBAe-kengät tulivat markkinoille vuonna 2020, ja niitä on myyty jo yli 140 maahan.Hyvin...

Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani

Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluillaGarminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tos...

Garmin Varia RTL516 tuo turvaa maantiepyöräilyyn

Garmin Varia RTL516 yhdistää tutkan ja takavalon, ja tuo turvallisuutta maantiepyöräilyyn Tutkan ja takavalon yhteen näppärään laitteeseen yhdistävä Garmin Varia RTL516 pääsi kesän kestäneeseen käyttökokeiluun yhdessä Edge 840 Solar -pyörätietokoneen kanssa. Pitkässä käyttökokees...