Retkikeittimen valinta


Ulkoilu, Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 10.9.2020
Retkikeittimiä on niin moneen lähtöön, kuin on keittelijöitäkin. Minkä tuotteen valitsisi ensimmäiseksi keittimeksi? Alla lisätietoa valinnan tueksi kustakin keitintyypistä suosituimpine keitinmalleineen.

Kaasupullon päälle asennettavat

Kaasupullon päälle asennettavat keittimet ovat tietysti kompaktein tapa keitellä, ja tässäkin kategoriassa löytyy jos jonkinlaista mallia. Kevyimmässä kärjessä grammanviilaajalle kelvannee hyvin askeettiset, suoraan kaasupulloon ruuvattavat keittimet ilman erityisiä mukavuuksia. Mitä mukavuuksia saattaa sitten toivoa kaasupolttimeen? Härpäkkeet ja lisukkeet ja muut ominaisuudet nostavat sekä painoa, ja nämä materiaalivalintojen lisäksi ovat niitä nyansseja, joista tuotteen hinta koostuu:

Piezo -painonappisytytys on kiva ominaisuus, eli nappia painamalla saadaan iskettyä kaasupöhöön kipinä ja nopsasti räpättyä poltin käyntiin. Poltin lähtee käyntiin hätätapauksessa ilman piezoakin niin tarvittaessa, ihan normaalisti tulitikkuja/ sytkäriä/ tuluksia käyttämällä.

Regulaattori takaa tasaisen kaasuvirran pullon kaasupaineesra riippumatta ja vastaa laitteen tehokkaasta toiminnasta.

Tuulisuoja (integroitu) tehostaa polttimen toimintaa ja säästää kaasua

All-in-one -ratkaisut Tunnetuin näistä kokonaisvaltaisista ratkaisuista lienee Jetboil. Jetboilin kattavien tutkimuksien perusteella on todettu, että keittimen tärkein ominaisuus on tehokas lämmönsiirtokyky jonka tehostamiseen Jetboil kehitti lämpöä tasaavan ja jakavan Flux Ring® -pohjan astioihinsa. Astiat saa lisäksi sovitettua kaasupolttimon päälle hyvin tuulensuojaan. Erittäin mielenkiintoinen konsepti, ja kyllähän muidenkin valmistajien retkeilykattiloissa on nähty vastaavantyylisiä lämmönjakajapohjia.

Letkulliset kaasukeittimet

Letkullisissa kaasukeittimissä on käytännössä sama idea kuin ylläolevassa, kaasupullon päälle asennettavassa mallissa - muutamaa perustavanlaatuista eroa lukuunottamatta. Elementit, osat ja lisävarusteet ovat toki samoja, mutta käytön kannalta letkullinen poltin saadaan huomattavasti tukevammaksi esimerkiksi vähän isompaa settiä kokkaillessa kun kattila tai pannu saadaan vakaan keitinosan päälle, eikä täpötäyttä pottukattilaa tarvitse tasapainotella kaasupullon päällä. Lisäksi tällainen konfiguraatio mahdollistaa kaasusäiliön käyttämisen ylösalaisin.

Monipolttoainekeittimet

Monipolttoainekeittimissä on se idea, että pystytään käyttämään tehokkaalla polttimolla erilaisia polttoaineita syystä tai toisesta: ylävuoristossa vakiopaineinen paineilma-astia on aika hupsu idea. Toisaalta taas matkalla esim. lentokoneeseen ei saa ottaa painekaasusäiliöitä, saatika, että kohdemaasta löytyy mitään hyvin varusteltua, paikallista Varuste.netiä tarjoilemaan retkikaasuja retkikunnalle. Bensaa tai dieseliä löytyy per mistä vaan ja asianmukaisella polttoainepullolla ja -pumpulla saadaan monenlaisesta liemestä aikaan palavaa kaasua. Polttimossa mahdollisiin useisiin suuttimiin on merkitty mikä käy millekin polttoaineelle (kaasu, bensiini, diesel ja polttoöljy ym.) Myös tietenkin perinteinen retkikaasusäiliö passaa käyttöön, silloin kun olosuhteet antavat myöden (eli yllälueteltujen "rajoitteiden" lisäksi kylmyys on myös hidaste perusretkikaasun toimivuudelle)

Polttoaineena tyypillisissä monipolttoainekeittimissä ei voi käyttää taas vastaavasti alkoholipohjaisia nestepolttoaineita kuten spriitä (Marinol, Sinol jne.)

Nestepolttoainekeittimet

Tunnetuin nestepolttoainekeitin lienee ruotsalainen Trangia. Perinteinen poltin on eräänlainen kippo, joka koostuu n. 5cl vetoisesta polttoainekupista, mahdollisesta esilämmittimestä, polttoainekipon korkista ja -säätörenkaasta. Kipollisella polttoainetta polttelee n.10-15 minuuttia kesäolosuhteissa, eli pitkät keittoprosessit vaativat useampaa täyttökertaa. HUOM: Turvallisuuden vuoksi spriitä lisättäessä on varmistuttava, että liekki on varmasti sammunut ja säiliö on jäähtynyt.

Polttimessa voidaan käyttää monia erilaisia alkoholipolttoaineita, mutta hiilivetypolttoaineet (petroli, bensiini, diesel yms polttoöljyt) eivät sellaisenaan käy. Tunnetuimmat spriit lienevät kauppanimiltään Sinol ja Marinol, josta Marinol on heittämällä puhtaammin palavaa (ei nokea niin paljoa) mutta vastaavasti tietty kalliimpaa litkua kuin Sinol.

Polttimen yksinkertainen rakenne tekee siitä luotettavan vaikeissakin olosuhteissa, ja sopivaa polttoainetta on saatavilla lähes kaikkialla maailmassa. Toisaalta taas heikkoutena on esim. kaasukeittimiin verrattuna vaatimaton teho. Esim. nimenomaan Trangiaan on saatavilla myös siihen sopiva letkullinen kaasupoltin, joka monipuolistaa keitintä huomattavasti.

Risukeittimet

Polttoaineeksi risukeittimeen käy kävyt, oksat, kuiva ruoho jne. Kun keittimen saa kunnolla syttymään, voi polttoaineena käyttää myös esim. vaikka märkiä käpyjä. Risukeittimiä on moneen lähtöön - kevyimmät ja kompakteimmat ovat kevytmetallista tehtyjä, levyistä koottavia bokseja joiden sisälle kootaan näistä em. aineksista pieni nuotio. Tämän metalliseen laatikkoon koottu pikku roihu lämmittää sitten vettä tai mitä siinä keittimen päällä nyt haluaakaan paistella.

Tärkeimmät tuotemerkin tuotteet näissä kompakteissa boksimalleissa on Savotan suositut Happy- ja Grumpy Stovet ja hujan suuri valikoima aivan minimaalisista keittimistä lähtien löydät Bushcraftilta.

Next level -risukeittimiä taas ovat keittimet, joissa on keskitytty palokaasujen hyödyntämiseen tai muuten lämmön tallessa pitämiseen ja tuulen vaikutuksen pienentämiseen. Legendaarinen irlantilaisen Kelly Kettlen idea on olla muodoltaan pullomainen, jossa on ontto sisus. Keittimen ontto sisus toimii hormina. Keittimen vaipassa on vesisäiliö. Keittimessä on alaosassa irtonainen kuppi, joka toimii tulisijana. Samaa ideologiaa toimittaa myös Petromax omalla versiolla tästä keitinmallista.

Amerikkalainen Solo Stove -risukeittimen pohjan pienet ilmareiät antavat liekille ilmaa, joka taas tarkoittaa kuumempaa liekkiä. Keittimen tuplaseinämä taas jättää lämpiävälle ilmalle tilaa virrata ylös, joka tehostaa taas palamisprosessia keittimen yläosassa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Hyvät VIBAet – Portugalissa käsityönä valmistetut suomalaiset kengät

Perheyritys VIBAe sai alkunsa Lapin vaellusreissulla, kun suomalaiset Minna ja Kalle sekä kalifornialaiset Tammy ja Ludo päättivät yhdistää vuosikymmenten osaamisensa kenkäalalta. Ensimmäiset VIBAe-kengät tulivat markkinoille vuonna 2020, ja niitä on myyty jo yli 140 maahan.Hyvin...

Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani

Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluillaGarminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tos...

Garmin Varia RTL516 tuo turvaa maantiepyöräilyyn

Garmin Varia RTL516 yhdistää tutkan ja takavalon, ja tuo turvallisuutta maantiepyöräilyyn Tutkan ja takavalon yhteen näppärään laitteeseen yhdistävä Garmin Varia RTL516 pääsi kesän kestäneeseen käyttökokeiluun yhdessä Edge 840 Solar -pyörätietokoneen kanssa. Pitkässä käyttökokees...